Zasnovani na suprotstavljanju
0

Palestinski zvaničnik prognozira zategnute odnose s novom Netanyahuovom vladom

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Visoki palestinski mirovni pregovarač izjavio je u četvrtak u intervjuu za Xinhuu da očekuje zategnute odnose s izraelskim desničarskim čelnikom Benjaminom Netanyahuom ako on oformi novu vladu u Jevrejskoj državi.

Mohamed Ishteyah, koji je također član Centralnog komiteta pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je da odnosi između Palestinaca i Netanyahua "nisu prijateljski", nego da su to "odnosi između okupatora i države koja je pod njegovom okupacijom".

"Ti odnosi su zasnovani na suprotstavljanju i mi očekujemo zategnute odnose s Netanyahuom sve dok on ne promjeni takvu politiku odlukom da se pojavi za pregovaračkim stolom na razgovorima zasnovanim na novim principima mira", izjavio je Ishteyah.

Desničarska stranka Likud, koju predvodi Netanyahu, aktuelni izraelski premijer, postala j najveći pobjednik na izraelskim parlamentarnim izborima održanim u utorak. Stranka je formirala koaliciju s još jednom desničarskom strankom i njihova zajednička lista osvojila je 31 mjesto u parlamentu.

Izborni rezultati potakli su, ipak, očigledan pad podrške Netanyahuovim desničarskim snagama, jer je broj parlamentarnih mjesta koje su osvojile opao u odnosu na prošle izbore.

"Rezultati tih izbora nisu iznenađujući za Palestince, jer većina stranaka koje su se natjecale na njima nije još predočila nikakav plan o tome kako u budućnosti voditi mirovni proces s Palestincima", izjavio je Ishteyah, dodajući da u Izraelu postoje razni scenariji formiranja nove vlade.

Direktni mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca prekinuti su od oktobra 2010. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što su nastavljeni u Washingtonu. Palestinci su prekinuli razgovore odmah nakon što je Netanyahuova vlada obećala da će nastaviti s gradnjom naselja.