Ramallah
0

Palestinci odbili Netanyahuov prijedlog o dvije države

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinci su odbacili uslove izraelskog premijera za rješenje po principu dvije države, tvrdeći da je on "paralizirao" mirovni proces.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, u velikom političkom govoru, prihvatio je stvaranje palestinske države, samo ako bude demilitarizirana.

Portparol palestinskog lidera Mahmouda Abbasa izjavio je da su njegovi komentari doveli u pitanje palestinske, arapske i američke pozicije, javio je u ponedjeljak BBC.

SAD, međutim, tvrde da je Netanyahuov stav "važan korak naprijed".

U historijskom govoru, nekoliko sedmica nakon što je američki predsjednik Barack Obama tražio od njega da pristane na plan o dvije države, Netanyahu je izjavio da Palestinci moraju prihvatiti Izrael kao jevrejsku državu.

Kazao je da palestinska država ne smije imati svoju vojsku, kontrolu nad vlastitim zračnim prostorom niti na bilo koji način krijumčariti oružje.

Njegov govor izazvao je bijes među palestinskim zvaničnicima.

Abbasov portparol, Nabil Abu Rdainah izjavio je: "Netanyahuovi komentari sabotirali su sve inicijative, paralizirali sve dosad ostvarene napore i doveli su u pitanje palestinske, arapske i američke pozicije".

Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da je govor "zatvorio vrata pregovorima o trajnom statusu".

  • Tražimo od svijeta da ne bude zavaran njegovim korištenjem termina palestinska država. Mirovni proces kreće se brzinom kornjače. Sinoć je Netanyahu sve vratio unazad, kazao je Erakat.

U Gazi je Hamasov portparol, Sami Abu Zuhrti opisao govor kao "rasistički" i pozvao je arapske zemlje na oštro protivljenje" Izraelu.