Svijet
2

Palestinci obilježili "Dan zemlje" i pogibije sunarodnika

SRNA
Palestinci su danas demonstrirali na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, a nekoliko ih je lakše povrijeđeno u sukobima sa izraelskim vojnicima povodom obilježavanja "Dana zemlje" i pogibije njihovih sunarodnika.

Na ovaj dan 1976. godine izraelske snage ubile su šest arapskih stanovnika u Izraelu tokom protesta povodom konfiskacije zemlje na sjeveru Izraela.

U današnjim okršajima kamenjem su lakše povrijeđena i dva izraelska vojnika. Pripadnici oružanih snaga upotrijebili su suzavac i ostala nesmrtonosna sredstva da bi rastjerali demonstrante.

Okršaji širom Zapadne obale trajali su oko sat vremena, prenio je Rojters.

Palestinski premijer Salam Fajad je povodom obilježavanja ovog datuma posadio maslinovo drvo u području E1 na Zapadnoj obali, koje je Izrael označio kao buduće naselje za jevrejske doseljenike.

Izrael se suočava sa sve većim nemirom među Palestincima. Mirovni proces je u zastoju od 2010. godine, a palestinski lideri odbijaju da se vrate za pregovarački sto dok Izrael ne obustavi gradnju naselja na Zapadnoj obali.

Komemorativni skupovi održani su i na teritoriji Izraela, ali su protekli mirno. Na njima su govorili pravnici i lideri lokalnih zajednica.

Arapi čine oko 20 odsto izraelskog stanovništva od oko osam miliona ljudi.