Svijet
0

Pakistanske trupe prodrle u Crvenu džamiju

Sarajevo-x.com
Vojne trupe lojalne vladi, upale su u prostorije Crvene džamije u Islamabadu nešto prije zore u utorak, izazivajući razmjenu vatre sa militantima koji su unutra držali oko 150 taoca. Najmanje 40 pobunjenika i tri vojnika su ubijena u borbama.

Praćeni zvukovima eksplozija, komandosi su izvršili napad iz tri pravca i ubrzo očistili prizemlje džamije, izjavio je glasnogovornik vojske general Waheed Arshad. Oko dvadesetak djece, koja su potrčala prema trupama, izmještena su na sigurno.

Nešto više od dvadeset napadača koji su pokušali pobjeći je uhvaćeno, rekao je Arshad, ne želeći davati detaljnije informacije o tome šta se dešava unutar džamije. Drugi vojni zvaničnik koji je htio ostati anoniman, jer nije ovlašten da razgovara sa medijima, kasnije je rekao da se 51 militant predao ili je uhapšen.

Sama džamija je očišćena od militanata naoružanih amutomatskim oružjem, lanserima raketa i bombama. Najveći otpor su pružili iz podrumskih prostorija, izjavio je Arshad, dodajući da su pobunjenici pucali sa minareta te da su postavili zamke u nekim područjima džamije. "Oni koji se predaju biće uhapšeni, no svi ostali će biti tretirani kao neprijatelji i ubijeni", dodao je.

Pet sati nakon što je napad počeo, još uvijek je postojao otpor u nekim dijelovima džamije. Pucnjeve i eksplozije još uvijek odzvanjaju gradom.

Napad je počeo nekoliko minuta nakon što je delegacija predvođena bivšim premijerom napustila područje proglašavajući da su pregovori za okončanje sedmodnevne opsade, propali.

Sukob između snaga sigurnosti i tvrdolinijaških vjerskih službenika započeli su opsadu. Vjerski ekstremisti su pokušali nametnuti talibanski moral u Islamabadu kroz šestomjesečnu kampanju otmica i prijetnji. Od 3. jula ove godine u sukobima je ubijeno najmanje 67 osoba.