Svijet
0

Pakistan: Prvi slučaj ptičije gripe prenosiv s čovjeka na čovjeka

FENA
Prvi slučaj prenošenja ptičije gripe s čovjeka na čovjeka potvrđen je u Pakistanu. Testovi koje provela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokazali su da je od ptičije gripe umrlo nekoliko članova jedne porodice u sjeveropzapadnom Pakistanu prošle godine.

WHO tvrdi da su poduzeti koraci na sprečavanju budućih žrtava u toj regiji. Pakistanske sjeverozapadne i južne regije zahvaćene su ptičijom gripom prošle godine. Na hiljade ptica je zaklano kako bi se kontroliralo širenje bolesti.

Potvrda ljudskih smrtnih slučajeva od ptičije gripe uslijedila je nakon što su se uzorci uzeti iz jedne porodice u sjeverozapadnom gradu Peshawaru pokazali pozitivnim na bolest.

Dr. Muhtiar Zaman Afridi, direktor karantina za pacijente od ptičije gripe u bolnici Khyber u Peshawaru, izjavio je za BBC da je radnik koji je radio s peradi očigledno prenio bolest na članove svoje porodice.

Radnik, čije je ime povučeno na zahtjev WHO-a, prebačen je u bolnicu sa simptomima ptičije gripe 29. oktobra 2007., kazao je on.

Od tada se potpuno oporavio.

Dvanaestog novembra je, međutim, stariji brat radnika prebačen u bolnicu sa sličnim simptomima. Umro je sedmicu dana kasnije.

Još dvojica braće istog radnika 21. novembra oboljela su od ptičije gripe.

Jedan od njih umro je 28. movembra, dok se drugi oporavio, kazao je dr. Afridi.

Osim radnika koji je radio s peradi, ni za jednoga od oboljelih nije ustanovljeno da je imao bilo kakav direktan kontakt s oboljelom ili uginulom peradi.

Genetski testovi koje su obavile laboratorije WHO u Egiptu i u SAD-u pokazali su da su se trojica od četvorica braće razboljela transmisijom s čovjeka na čovjeka.

Uzorak uzet od sve trojice pokazao je da su bili zaraženi virusom H5N1 ptičije gripe.

U izvještaju WHO-a se navodi kako testovi ukazuju na "ograničenu transmisiju s čovjeka na čovjeka".

WHO, ipsk, dodaje da se "ova epeidemija nije proširila na zajednicu, a odgovarajuće mjere su poduzete da se smanje budući rizici od ljudskih infekcija".

Pakistanska sjeverozapadna regija dom je za 85 posto farmi peradi u zemlji.