Novo reteriranje
55

Dodik priznao da na izbore izlazi po pravilima CIK-a: Entitetski izborni zakon na čekanju do daljnjeg

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako će, uprkos brojnim najavama o opstrukciji izbora i usvajanju entitetskog izbornog zakona, ova partija ipak izaći na izbore koje će organizovati CIK.
Iako su zvaničnici iz RS-a već nekoliko mjeseci u kampanji koja između ostalog tretira i pitanje otcjepljenja od Centralne izborne komisije BiH te uspostavljanja entitetske komisije i izbornog zakona RS-a, čini se kako je Dodik, po ko zna koji put, reterirao.

tokom razgovora s medijima, Dodik je rekao kako SNSD ima za cilj spriječiti zloupotrebe izbornog procesa.

"Republika Srpska je krenula da donese svoj izborni zakon da bi sprovela izbore i očekivali smo da će to ići brže. Sada imamo veto u Vijeću naroda RS-a i to nas sprečava da postupimo po tom zakonu. Nakon Vijeća uslijedit će konsultacije između NSRS i Vijeća naroda, na kojima ne vjerujem da će doći do dogovora pa će tek onda sve biti završeno u optimalnom roku za naredna dva mjeseca", rekao je Dodik.

Dodik je tom prilikom situaciju uporedio s Kosovom.

"Nećemo dozvoliti da se zloupotrijebi, i šta god da uradimo u vezi s tim, prijavimo se na izbore, bit će s namjerom da spriječimo bilo kakve špekulacije koje bi mogle da se pojave, kao što je to bio slučaj na sjeveru Kosova kada je izašlo tri posto ljudi i oni su proglasili pobjedu. Mi ćemo formalno sačekati naš izborni zakon, a čim se stvore uslovi, odlučit ćemo kako će se ponašati RS i besprijekorno implementirati izborni zakon RS-", rekao je Dodik.

Podsjetimo, Misija OSCE-a je osudila usvajanje entitetskog zakona, te su tražili povlačenje istog jer je usmjeren protiv ustavnog poretka ove zemlje.

Eventualne izbore po entitetskom izbornom zakonu RS-a ranije je komentirao i predsjednik SDS-a Milan Miličević koji je kritikovao Dodika te je rekao kako će izbori ipak biti sprovedeni po državnom zakonu.

On poručuje da će, "pored svih lažnih govora i najava", SNSD izaći na izbore koje je raspisao CIK iako su upravo oni bili najglasniji da RS treba da sprovede lokalne izbore po svojim pravilima, istovremeno naglašavajući da CIK neće moći sprovesti izbore na prostoru tog entiteta i da će biti spriječeni ukoliko to pokušaju da urade.

“To je još jedno derogiranje zakona i odluka donesenih u NSRS jer od samog početka niko iz SNSD-a nije ni imao namjeru da taj zakon stupi na snagu, nego se kao i uvijek do sada trgovalo sa nadležnostima RS-a, koje se na ovaj način ponovo obesmišljavaju”, naglasio je Miličević i dodao:

"Tako je i sa raznim referendumima, agencijama, zakonima i drugim nadležnostima. Sve čine samo da bi ova vlast opstala, bez obzira na cijenu. Što je SNSD duže na vlasti, sve manje je RS".