Yusuf Raza Gilani
0

"Pakistan ne želi rat s Indijom"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani ponovio je u subotu da njegova zemlja ne želi rat s Indijom, te da će djelovati samo u slučaju provokacija svoga susjeda, kazao je on dan nakon nove eskalacije napetosti između dviju država.

"Ne želimo sukobe s našim susjedom. Želimo imati prijateljske odnose s njima", rekao je Gilani tokom molitve organizirane u njegovoj zvaničnoj rezidenciji u Islamabadu, odajući počast bivšoj premijerki Benazir Bhutto, ubijenoj prošle godine.

"Siguran sam također da mi nećemo djelovati. Nećemo reagirati. Nećemo biti oni koji se upuštaju u nesmotrenu avanturu, ali istovremeno bit ćemo u stanju braniti našu zemlju", rekao je on tokom komemoracije koju je direktno prenosila državna televizija.

Odnosi između Indije i Paksitana na najnižoj su razini od tragičnih napada u Mumbaiju krajem novembra, koje New Delhi pripisuje skupini Lashkar-e-Taiba sa sjedištem u Pakistanu.

Islamabad je izrazio spremnost da sarađuje s Indijom, smatrajući da ona dosad nije dostavila nikakve pouzdane dokaze o umiješanosti pakistanskih državljana u te napade.