David Cameron
0

"Paket iz Jemena trebao je eksplodirati u avionu"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski premijer David Cameron u subotu je izjavio da je paket s eksplozivom pronađen na britanskom aerodromu trebalo da eksplodira u avionu, a jemenske vlasti su uhapsile ženu za koju se sumnja da je upletena u slanje tog paketa.

"Vjerujemo da je naprava trebala eksplodirati u avionu", rekao je Cameron. "Još nema dokaza da je trebala biti detonirana na britanskom tlu ali, naravno, to ne možemo isključiti", rekao je britanski premijer, prenijela je agencija Dpa.

Dan nakon što su u avionima tvrtki Fedex i UPS na letovima za SAD nađena dva paketa poslana iz Jemena s eksplozivnim materijama na erodromima u Britaniji i Dubaiju u toku su istrage na Bliskom istoku, Evropi i SAD-u. Jemenski dužnosnici su rekli i da provjeravaju "još sumnjivih pakleta koji su trebali biti poslani van zemlje, uključujući i neke za SAD".

Dužnosnik jemenskih službi sigurnosti rekao je da je u subotu uhapšena žena za koju se smatra da je upletena u slanje paketa s eksplozivom za SAD nakon što je policija okružila kuću u Sani gdje se krila, izvijestila je agencija Reuters.

"Nacionalne snage sigurnosti upravo su uhapsile ženu", rekao je dužnosnik i dodao da su vlasti ženu našle preko telefonskog broja koji je ostavila u tvrtki koja organizira prijevoz pošiljaka.

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh je ranije rekao da su snage sigurnosti okružile kuću gdje se mlada žena sklonila, ali nije naveo gdje se kuća nalazi ni druge pojedinosti o ženi.

Francuska je otkazala sve teretne letove koji su na njene aerodrome trebali stići iz Jemena, prenijela je Hina.