Od 4. septembra
15

Srednje škole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu idu u generalni štrajk

S. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na sjednici Središnjeg odbora Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona održanoj u petak donesena je Odluka o  generalnom štrajku.

"Naime, po Zakonu o radu se ne može početi štrajk bez procesa mirenja. HNK je sindikatu dostavio odgovor da nemaju listu miritelja, ali federalno ministarstvo ima tu listu miritelja. Donijeta je Odluka o datumu početka generalnoga štrajka kao i najava štrajka i federalni ministar bi trebao u roku od tri dana imenovati miritelja s federalne liste koji bi pokrenuo proces mirenja", saopćeno je u subotu iz Unije sindikata HNK-a.

Ističe se i da je Središnji Odbor glasanjem, kao datum stupanja u generalni štrajk, izglasao četvrti septembar 2024. godine.

Iz Unije podsjećaju i da su zahtjevi za generalni štrajk isplata jednokratne pomoći, potom povećanje plate za 30 posto, napredovanje u struci (mentor osam posto, savjetnik 15 posto), raspisivanje konkursa na neodređeno, isplata tužbi te mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom platom u Federaciji BiH.