Rusija
0

Pad poljskog aviona najvjerojatnije uzrokovala pogreška pilota

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pogreška pilota razmatra se kao najvjerojatniji uzrok nesreće aviona Tupoljeva 154 kod Smolenska 10. aprila u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski sa suprugom i još 94 osobe, javljaju ruski mediji pozivajući se na izvor u ruskoj komisiji koja istražuje uzroke te tragedije.

"Analiza podataka koje komisija posjeduje kao i prvi rezultati analize „crnih kutija“ pokazuju da je katastrofu prouzrokovala pogreška u upravljanju avionom", rekao je izvor.

Prema njegovim riječima, posada aviona vjerojatno nije uzela u obzir neke osobitosti upravljanja aviona Tupoljeva 154 pri odabiru varijante ispravljanja aviona nakon pokušaja neuspjelog slijetanja u teškim vremenskim uvjetima.

Piloti su shvatili da će se avion srušiti tri do pet sekundi prije nego što je zahvatio drveće i pao, izvijestili su poljski mediji.

"Prema procjenama istražitelja, posada predsjedničkog aviona shvatila je da će se dogoditi katastrofa tri do pet sekundi prije pada", rekao je glavni poljski vojni tužitelj Krzysztof Parulski u srijedu.

Iako Rusija i Poljska zajedno istražuju uzroke nesreće, poljsko vojno tužiteljstvo otvorilo je vlastitu istragu.