Svijet
62

Ove fotografije nemaju nikakve veze s protestima u Turskoj

Klix.ba
Most na Bosforu fotografisan u vrijeme velikog maratona (Foto: Al Jazeera)
Na društvenim mrežama proteklih dana pojavio se niz snimaka i fotografija koje uopće nisu snimljeni na ulicama turskih gradova.

Ovom haotičnom situacijom mnogi su manipulisali, te smo tako na Twitteru mogli vidjeti lažnu fotografiju dječaka s turskom zastavom u ruci koji bježi ispred naoružanog policajca, kao i fotografiju prepunog mosta preko Bosfora, koja uopće ne datira iz ovog perioda.

Policajac koji juri dječaka zapravo je fotomontaža, a za razliku od nje, ostale fotografije su snimljene u svim prilikama.

Tako naprimjer prelazak mase preko Bosfora predstavlja fotografiju snimljenu prošle godine na istanbulskom maratonu. Navodna fotografija demonstranata sa trga Taksim zapravo potiče s inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame 2009. godine.

Laž je i da fotografija djevojčice koja odjećom skriva nos i usta u dimu suzavca potiče iz Istanbula. Riječ je o snimku nastalom prošle godine u turskom gradu Diyarbakiru, piše Al Jazeera.

Još jedna sporna fotografija objavljena je kao prikaz kako demonstranti idu prema zgradi Parlamenta u Ankari, a ustvari je nastala tokom protesta Kurda u Strazburu.