Ekološka katastrofa
0

VIDEO / Otrovni crveni mulj stigao do Dunava, komšije u panici

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Toksični mulj, koji je iscurio iz rezervoara u Mađarskoj, u četvrtak je stigao do rijeke Dunav, prijeteći da zarazi ekosistem svih zemalja kroz koje protiče, kazali su za AFP zvaničnici u oblasti voda.

Izmjerena je alkalnost vode te je utvrđeno da je ona iznad normalne u većim vodenim tokovima. Uzorci iz rijeka Raba i Dunav ukazuju na baznost od oko 8,96 do 9,07 posto. Normalan nivo je između šest i osam.

Alkalno crveno blato nusproizvod je pri pravljenju aluminijuma, sadrži teške metale i otrovno je. Veoma alkalna voda uništava biljni i životinjski svijet, a ljudima nagriza kožu i sluznicu te stvara teške opekotine.

U rijekama Torna i Markal veći dio riba je uginuo. Na posebnim mjestima uz rijeke u vodu se spušta neutralizirajuća materija (gips) koja bi trebala dovesti do smanjenja pH vrijednosti vode vezujući za sebe blato i sprečavajući ga da otplovi nizvodno.

Među zemljama koje strahuju od ovog otpada su Srbija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Ukrajina i Moldavija.

Val otrovnog blata, u kojem su život izgubile tri odrasle osobe i jedno dijete, iscurio je u ponedjeljak iz rezervoara tvornice aluminijuma u Ajki, 160 km od Budimpešte. Oko 123 osobe su povrijeđene, dok je i dalje troje nestalih.

Mulj prijeti onečišćavanjem svih rijeka i zemalja kroz koje teče Dunav. Mađarska vlada je organizovala hitnu evakuaciju hiljada ljudi, a zbog izlijevanja hemijskog otpada oštećen je i plinovod, pa je zapad Mađarske bez plina, a prekinut je i željeznički saobraćaj.

Strahuje se da je otrovni mulj probio i cjevovode sa pitkom vodom.

Glasnogovornik Greenpeace Internationala, Herwit Schuster, opisao je ekološku katastrofu kao jednu od tri najgore u Evropi u posljednjih 20 ili 30 godina.

"Ta je zemlja zagađena i uništena za dugo vremena", izjavio je.

Podsjetimo, između 600.000 i 700.000 kubnih metara crvenog otrovnog mulja iscurilo iz rezervoara tvornice za preradu aluminija Ajkai Timfoldgyar. Pritom je poplavljeno 40-ak kvadratnih kilometara, odnosno nekoliko sela.