Britanski premijer
35

Otkrivena skandalozna izjava Rishija Sunaka u istrazi o covidu: "Pustiti ljude da umru je uredu"

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U istrazi koja se trenutno vodi navodi se da je britanski premijer Rishi Sunak rekao da bi vlada trebala "samo pustiti ljude da umru" tokom pandemije covid-19, a ne da nametne drugi nacionalni karantin.

Patrick Vallance, koji je bio glavni vladin naučni savjetnik tokom pandemije koronavirusa, napravio je bilješku u svom dnevniku 25. oktobra 2020. godine o sastanku na kojem su učestvovali tadašnji premijer Boris Johnson i Rishi Sunak, koji je bio ministar finansija.

Dnevnik prikazan u istrazi zabilježio je kako je Dominic Cummings, Johnsonov najviši savjetnik tokom pandemije, prenio Valanceu ono što je rekao da je čuo na sastanku, piše Reuters.

Vallance je citirao Cummingsa u svom dnevniku koji je rekao: "Rishi misli da pustiti ljude da umru je u redu. Sve ovo izgleda kao potpuni nedostatak vodstva."

Glasnogovornik Sunaka rekao je da će premijer radije iznijeti svoj stav kada bude svjedočio u istrazi nego da odgovara svima pojedinačno.

Istraga ispituje vladin odgovor na pandemiju koronavirusa zbog koje su bili zatvoreni veliki dijelovi ekonomije i umrlo više od 220.000 ljudi u Britaniji.

Visoki vladini dužnosnici su više puta govorili da vlada nije bila spremna za pandemiju i da je "toksična" i "mačo" kultura ometala odgovor na zdravstvenu krizu.

Dokazi u istrazi stvaraju opasnost za Sunaka i potkopavaju njegov pokušaj da se predstavi kao promjena u haotičnom vodstvu Johnsona, iako je bio jedan od najviših ministara u toj vladi.