Komisija za izbor
73

Mahir Mešalić: SDP i Naša stranka su 2022. godine tražile da se između više kandidata glasa za Ustavni sud

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U Sarajevu se održava sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federacije BiH, na kojoj se razmatra i prijedlog imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, a Mahir Mešalić (DF) je kazao da je u prošlom sazivu Naša stranka tražila da bude više kandidata.

"5.10.2022. su klubovi stranka Demokratske fronte, SDP-a i Naše stranke su tražili i imam protokolisani dokument koji ću dostaviti i vama i medijima, da ide izbor više kandidata. Dakle Demokratska fronta, SDP i Naša stranka su tražile da ide više kandidata za izbor sudije Ustavnog suda BiH", kazao je Mešalić.

On je naveo da su to potpisali između ostalih Lana Prilić, Sabina Ćudić, Nasiha Pozder, Mirsad Čamdžić. Damir Mašić i ostali članovi tadašnjeg kluba, uključujući Almu Kratinu i ostale iz kluba DF-a.

Dokument kojeg su potpisali članovi kluba DF, SDP i Naše stranke, 2022. godine
Dokument kojeg su potpisali članovi kluba DF, SDP i Naše stranke, 2022. godine

"Oni su ovim dokumentom tražili da se više kandidata, u jednom ili više krugova glasanja. Javno u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Dakle stranke Trojke nemaju nikakav izgovor da to odbiju, zato što su oni to sa nama tražili u prošlom sazivu", kazao je Mešalić.