Ko ima skrivene namjere
45

SNSD-ovci negoduju zbog (ne)rada Doma naroda BiH: "Bošnjaci blokiraju državu BiH"

B. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) sazvao je press konferenciju u kojoj je govorio o funkcionisanju institucije u kojoj je delegiran optuživši bošnjačke delegate da blokiraju njen rad.
Kovačević je kazao kako je Dom naroda već dva mjeseca u blokadi "nakon što su delegati Bošnjaka napustili posljednju sjednicu". Dodaje da je to tako jer "im se nije svidio dnevni red".

"Bitno je da se podsjeti javnost da se radi o zakonu o Ustavnom sudu BiH. Tada su Hrvati najavili da će glasati protiv što znači da bi tri minuta poslije taj zakon bio oboren", ističe Kovačević.

No on sumnja da Klub Bošnjaka ima skrivene namjere.

"Ono što nam rađa sumnje zbog čega su blokirali Dom naroda je da je sljedeća tačka trebala da budu izmjene izbornog zakona. S obzirom da su napustili sjednicu i srušili kvorum o tome se nije moglo odlučivati i nije napravljena mogućnost da se u parlamentarnoj proceduri načine izmjene izbornog zakona BiH", kazao je Kovačević.

Dodao je kako je takva politika dala prostora visokom predstavniku Christianu Schmidtu da "nešto nameće" i destabiluzuje političke prilike u BiH.

"Ne postoje nikakve reakcije, nikakve ambasade ne reaguju na činjenicu da dva mjeseca gornji dom parlamenta ne funkcioniše jer je neko odlučio da izađe sa sjednice. Pokušajte zamisliti kakve bile reakcije SAD-a Evropske unije da su to uradili delegati Srba", smatra Kovačević.

Na kraju je kazao kako nema reakcije na blokiranu skupštinu i ponovo okrivio klub Bošnjaka.

"Neozbiljnim ponašanjem Bošnjaka u klubu naroda je blokirana skupština, a samim time je blokirana i država", kazao je Kovačević.

Podsjećamo, delegati iz kluba bošnjačkog naroda su napustili 14. sjednica Doma naroda 18. marta ove godine nakon što je entitetskom većinom na dnevni red uvršten SDS-ov prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Nakon što su delegati iz klubova srpskog i hrvatskog naroda, izuzev Zlatka Miletića glasali za uvrštenje zakona na dnevni red, delegat SDA u ovom Domu, Šefik Džaferović je saopćio da delegati SDA napuštaju sjednicu.

"Ne želimo nikakve rizike takve vrste i prepustit se iščekivanju, opasna bi bila stvar da ovaj zakon bude prihvaćen pa makar i u jednom domu. Ovo je zakon koji udara u temelje BiH i mi to ne želimo", kazao je tada Džaferović.