Rusija
0

Otkrivena grobnica sa 495 skeleta iz staljinističke ere

FENA
U Rusiji je otkriveno najmanje 495 leševa, mnogi s rupom od metka na glavi, u masovnoj grobnici koja vjerovatno datira iz ere staljinističkih čiski, tridesetih godina prošlog vijeka, saopćile su gradske vlasti u Vladivostoku.

"Praktično sve lobanje imaju tragove od metka", rekao je vođa grupe volontera koji pomožu u prebacivanju skelete iz okrivene grobnice, Jaroslav Livanksi, prenio je Reuters.

Najmanje tri i po tona kostiju izvađeno je iz masovne grobnice u pregrađu Vladivostoka na obali Tihog okeana, a na lokaciji su pronađeni i novac i odjeća iz tridesetih godina.

Stručnjaci ispituju da li je osnovana pretpostavka da su pronađeni skeleti ostaci žrtava velikih čiski iz vremena Josifa Visarionoviča Staljina.

Viši istraživač Irina Fliege iz Organizacije za zaštitu ljudskih prava "Memorial" koja prikuplja informacije o počinjenim čiskama iz staljinističke ere, ocijenila je da nema dileme o porijeklu pronađenih skeleta.

Ona je dodala da će vjerovatno biti otkriveno još leševa u obližnjim lokacijama, koje se u fazi ispitivanja.

"To se događa i u drugim dijelovima svijeta, ali je teško reći koliko često. Sve što možemo da uradimo jeste da podignemo spomenike u znak sjećanja na mrtve", rekla je Fliege.

Reuters je naveo da su masovnu grobnicu u predgrađu Vladivostoka otkrili građevinski radnici na izgradnji puta.

Staljin je 1922. godine postao generalni tajnik Sovjetske komunističke partije. Ubrzo poslije smrti Vladimira Lenjina istisnuo je svog suparnika Lava Trockog s političke scene.

Prisvojivši vlast, Staljin će se konsolidovati na čelu SSSR-a uz velike čistke neistomišljenika za svo vrijeme njegove vladavine, s najvećim intenzitetom od 1936. do 1939. godine.

Vezani članci