Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
VIDEO-B. itka za G. rozni -http://www.youtube.com/watch?v=NG7xRhKCZro&feature=player_em bedded
Izvor- www.k. av. kazcenter.com
d. r. z. a. li su . l. . i. n. iju P. ioneer H. ouse, s. tari RC, V. ijeće m. inistara i h. otel K. a. v. kaz
N. . e. k. o. liko s. e. d. m. i. ca n. e. k. o. liko d. e. s. e. tina c. e. c. e. nski b. o. r. a. ca
R. u. S. ka p. r. o. p. aganda je j. oš u. v. ijek p. . o. kušava o. m. alovažiti n. e. sumnjivi v. o. jni u. spjeh c. ecenskih b. oraca, a koja se s. astojala g. otovo 90% i od o. bične m. ilicije, koja je je u s. vojim r. ukama i. mala u. glavnom a. utomate.
N. adaleko je p. oznata b. itka za ž. eljezničku s. tanicu,gdje je p. otpuno u. ništena\" Maikop\" m. otorizovana o. klopna b. rigada ruske v. ojske.Samo u sredinom ožujka 1995 god. Posljednji veliki j. edinica č. ečenski v. ojnici na lijevoj strani glavnog grada k. asapi po n. alogu Shamila Basayeva,u. nisten je t. elevizijski t. oranj.
Johar Dudayev bio je u rezervnom sjedištu u selu Aldy na zapadu Groznog i koordinirao djelovanje Oružanih snaga CRI.U borbama 31 decembra 1994 god. a, i u kasnijim danima u siječnju 1995 čečenski borci koji su se sastojali uglavnom od u ruralni jedinica milicije preusmjeren je na protjerivanje ruskih trupa. Nakon toga uslijedili su mnogi drugi napadi, u kojem su čečenski borci i milicija pokazali nesalomljivu volju i hrabrosti. Stotine oklopnih vozila i tisuće agresorskih tijela su ostali razbacani na ulicama čečenskog glavnog grada. Cijela pukovnije i brigade bile su uništene u tim bitkama . Stotine osvajača su bili zarobljeni.Bitke za Grozni je trajala 2,5 mjeseca. Ukupni gubici ruske snage u borbi za Grozni je 18 do 22 hiljade vojnika i oficira. Više od 1,200 oklopnih vozila su spaljeni i unisteni od strane čečenskih boraca.
Bitka za Grozni- Ujutro 31. decembra 1994 godine armada ruskih oklopnih snaga ušlao je u čečenski glavni grad Grozni.Oko 90,000 vojnika uz podršku šest tisuća komada teških i lakih oklopnih vozila, topništvo, rakete ,pogon raketnih sistema i pomoćne opreme, pod stalnim zracnim napadima i i masivne zračne napade, ušlo je u Grozni (Johar) s tri strane.Ruske oklopne snage bile su prodrle u centar grada .Tada je započeo poznati čečenski protunapad.Tokom dana ljudstvo i tehnika koji su bili prodrli u grad uhvaceni su u klopku i unisteni.Žestoke borbe odigrava su se ispred predsjedničke palate. Mobilne skupine čečenski boraca i miliciie napadali su na tenkove i pješadiju bombama i rucnim bacacima. U predsjedničkoj palači, potpredsjednik CRI Zelimkhan Yandarbiyev, daje ukupnu smjernice na licu mjesta i Glavnog stožera Oružanih snaga CRI Aslan Maskhadov, koji je izravno nadgledao odbranu grada.
Cecenija-Rat koji je bjesnio je u sljedećih 20 mjeseci do srpnja 1996 god. , poginulo je 80,000 ljudi, od kojih je većina bili civili. Razlog za tako veliki broj žrtava bio je da su ruske oružane snage koriste sve vatrenu moć koja je dostupna na raspolaganju. Pravo lice Kadirova-video-http://www.youtube.com/watch?v=9qmXveKzKFI&feature=related