Skandal u Velikoj Britaniji
0

Ostavka Andyja Coulsona nanijela štetu Cameronu

FENA
Andy Coulson (Foto: AFP)
Andy Coulson (Foto: AFP)
Ostavka šefa za medije britanske vlade Andyja Coulsona, zbog afere prisluškivanja koja je "odbila da umre", dominira naslovnicama londonskih dnevnika za vikend.

Skandal oko optužbi da je u tabloidu News of the World, u vrijeme dok je on bio urednik, bila raširena praksa prisluškivanja telefonskih razgovora poznatih ličnosti iz svih područja javnog života, nanio je značajnu štetu premijeru Davidu Cameronu, koji se dugo, pa i predugo zalagao za Coulsona usprkos stalnim optužbama, prenose listovi; mnogi, a naročito laburisti, kažu da je ovaj slučaj doveo u pitanje premijerovu moć pravilnog rasuđivanja.

Iako i dalje odbija optužbe, Coulson je svoju ostavku objasnio riječima: "Kad (premijerovom) glasnogovorniku treba glasnogovornik, vrijeme je za odlazak."

Ovo je prva smjena nekoga iz Cameronovog unutarnjeg kruga, i očigledno je da će on bolno osjećati odsutnost Coulsona i kao svog ličnog, kako se ocjenjuje, vrlo korisnog savjetnika, čije su ga preporuke u nekoliko navrata spasile neugodnosti.

Coulson će nedostajati i drugim Cameronovim suradnicima, jer se, kako navode i Daily Telegraph i The Guardian, vrlo dobro uklapao u vladajuću torijevsku ekipu, a skandal u vezi s prisluškivanjem veoma je zakomplicirao i pokušaj Ruperta Murdocha, vlasnika tabloida News of the World, da preuzme punu kontrolu nad kompanijom BSkyB, prenosi Financial Times.

Guardian piše da je s Colusonovom ostavkom "mnogo pitanja o mnogim važnim ljudima, tvrtkama i institucijama ostalo bez odgovora".