Pentagon
0

"Ostaju otvorene sve opcije protiv Irana"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vojna akcija protiv Irana ostaje mogućnost, iako SAD, kao način da zaustavi nuklearni program Teherana, u prvi plan stavlja diplomatiju i sankcije, izjavio je u srijedu Pentagonov tajnik za odnose s medijima Goeff Morrell.

"Nijednu opciju ne uklanjamo sa stola dok nastavljamo s pritiscima i angažmanima", rekao je Morrell na konferenciji za novinare.

"Predsjednik uvijek na raspolaganju ima niz opcija, uključujući upotrebu vojske. To nije naš omiljeni pravac akcije, ali nikada nije bio niti je uklonjen sa stola", dodao je.

Morrell je novinarima odgovarao na pitanja u vezi s komentarima Michele Flournoy, podtajnice ministarstva odbrane za politiku, prenio je Reuters.

"Vojna sila je krajnja mogućnost", rekla je podtajnica Michele Flournoy na konferenciji za tisak u Singapuru. "To u bližoj budućnosti nije na dnevnom redu", dodala je.

Morrell je potvrdio da bi u slučaju američkog napada na Iran oko 200.000 američkih vojnika u Iraku i Afganistanu bilo izloženo iranskoj odmazdi.

On je rekao kako je vojska "vrlo uvjerena" da može zaštiti SAD od potencijalnog napada iranskim balističkim raketama.

U nedavnom izvještaju ministarstva odbrane upućenom Kongresu zaključuje se da bi Iran do 2015. godine mogao razviti rakete koje bi mogle doprijeti do teritorije SAD-a.

Morrell je rekao da je američki odbrambeni sistem u Kaliforniji i na Aljasci "dovoljan da zaštiti SAD od takve prijetnje".