Dmitrij Medvedev
0

Osetija i Abhazija su drugačiji slučaj od Kosova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije u potpunosti je spojivo sa međunarodnim pravom, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, istakavši da je "svaki slučaj priznavanja slučaj naročite vrste" i da je "posebna situacija na Kosovu", ali i "posebna situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji".

Medvedev, koji je danas potpisao ukaze o priznanju otcijepljenih autonomija Gruzije, podsjetio je u intervjuu televizijskom kanalu "Rusija danas" na engleskom jeziku (Russia Today) da su njegove kolege za Kosovo govorile da je to "poseban slučaj" ili "casus sui generis".

"Svaki slučaj priznanja je po svojoj prirodi slučaj naročite vrste. Posebna situacija na Kosovu, posebna situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji, i ako govorimo o našoj situaciji, potpuno je očigledno da je odluka koju smo donijeli usmjerena da spriječi genocid, istrebljenje naroda i pomognemo mu da stane na noge", rekao je ruski predsjednik.

On je rekao da je "17 godina vođena borba za nezavisnost tih nepriznatih naroda i tokom tog vremena, bez obzira na pokušaje međunarodne zajednice, ništa nije uspjelo da se popravi", dodavši da se Rusija "praktično do posljednjeg perioda trudila da pomogne obnovi državnog jedinstva", što se "nije desilo".

"Posljednji ekser (u kovčeg) zakucan je poslije donošenja odluke o agresiji. Zato, u tim uvjetima, jedini način da se sačuvaju ti narodi, jeste njihovo priznanje kao subjekata međunarodnog prava, priznanje njihove državne nezavisnosti", istakao je predsjednik Rusije.

On je ponovio riječi iz današnjeg obraćanja da je ruski "odgovor" u potpunosti zasnovan na "međunarodnom pravu, na Povelji UN-a, na helsinškim deklaracijama i drugim dokumentima".

Na pitanje da li je Rusija spremna, jer današnja odluka Moskve može dovesti do duge i oštre konfrontacije sa vodećim svjetskim državama i da li Rusiju plaši mogućnosti novog "hladnog rata", Medvjedev je odgovorio odrično.

"Nas ništa ne plaši, uključujući i mogućnost hladnog rata. Mi to, naravno, ne želimo", rekao je ruski predsjednik i dodao da sve zavisi od ruskih partnera u međunarodnoj zajednici i na Zapadu.

"Ako žele da sačuvaju dobre odnose sa Rusijom, shvatit će razlog za donošenje naše odluke i situacija će biti mirna. A ako izaberu konfrontacioni scenarij - pa, šta da se radi, živjeli smo u različitim uvjetima, živjet ćemo i tako", naveo je Medvedev.

Zamoljen da prokomentira izjave o Južnoj Osetiji u predizbornoj predsjedničkoj kampanji u SAD-u, Medvedev je rekao da su "takvi zakoni izborne utrke", a da se, koliko on zna, "u vrijeme izbora u SAD-u birači indiferentno odnose prema događajima u inostranstvu".

"Međutim, ako neko od kandidata uspije da iskoristi to pitanje - kako se kaže, neka mu Bog pomogne", rekao je ruski predsjednik, dodavši da je najvažnije da se "ne stvara međunarodna napetost".

Medvedev je, istovremeno, rekao da je Rusija u potpunosti ispunila obaveze iz "šest principa" o rješavanju konflikata u Gruziji, koje je utvrdio zajednički s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, prenio je Tanjug.

"Naša vojska se povukla iza granica Gruzije, osim tzv. sigurnosnog pojasa", rekao je on.

Na ponovljeno pitanje ima li u Gruziji još ruske vojske, jer Rusiju optužuju da ne ispunjava svoje obaveze u vezi sa povlačenjem vojske, Medvedev je rekao da je "to neistina".