Svijet
0

OSCE: Nije bilo nepravilnosti tokom glasanja na Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Portparol Misije OSCE-a na Kosovu Sven Lindholm izjavio je večeras Tanjugu da, generalno gledano, nisu zabilježene veće nepravilnosti prilikom glasanja na današnjim kosovskim izborima.

Lindholm je rekao da su birači ostali bez pristupa u velikom broju glasačkih centara, poput škola, ali da su upotrijebljeni mobilni timovi, kako bi bilo omogućeno svima da iskoriste građansko pravo.

Portparol OSCE-a je dodao da nije zabilježen nijedan ni manji ni veći incident, naglasivši da neće biti ponavljanja izbora ni na jednom biračkom mjestu.

"Upravo zbog toga imamo mobilna glasačka mjesta ispred glasačkih centara, tako da ako neko još želi da iskoristi priliku da glasa, može to još i da učini", rekao je on.

Prvi zvanični rezultati bit će za dva do tri dana, rekao je Lindholm, dodavši da će sutra biti nastavljeno prebrojavanje glasova.

Birališta se zatvaraju u 19 sati.

Srbi su uglavnom bojkotirali izbore, a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici do 15.30 sati nijedan Srbin nije glasao.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je oko 1,5 miliona građana Kosova koji su birali 120 poslanika Skupštine Kosova, od kojih je po deset rezervirano za Srbe i druge manjinske zajednice.

Stanovnici Kosova i Metohije birali su i odbornike i predsjednike 30 kosovskih općina.

Misija OSCE-a saopćila je da je za posmatranje izbora prijavljeno 69 organizacija, lokalnih i međunarodnih, sa oko 25.000 promatrača. Najvišu po rangu promatračku misiju čini Misija Vijeća Evrope koja broji 150 promatrača.

Ovo su peti izbori na Kosovu od dolaska međunarodnih mirovnih snaga 1999. godine i prvi koji se održavaju po proporcionalnom sistemu sa otvorenim listama i uz neposredno glasanje za predsjednike općina.

Parlamentarne i lokalne izbore na Kosovu danas je osiguravalo 7.000 pripadnika Kosovske policijske službe, javio je Tanjug.

Portparol KPS-a Veton Elshani izjavio je da je 7.000 pripadnika Kosovske policijske službe bilo angažirano na pomoći, podršci i osiguravanju parlamentarnih, općinskih i izbora za predsjednike općina.