Pronađeni leševi s ranama
66

Orke napadaju velike bijele ajkule kod obale Južne Afrike

D. B.
Kitovi ubice (orke) doslovno su otjerali velike bijele ajkule od južnoafričke obale nakon što su u samo nekoliko mjeseci 2017. godine usmrtili pet ajkula, pokazalo je novo istraživanje.

Velike bijele ajkule su nekad dominirali obalom Gansbaaija oko 100 kilometara istočno od Cape Towna, ali je izbjegavaju već nekoliko godina. Ova obala je bila poznata po prisustvu ajkula te se isticala kao sjajna lokacija za posmatranje ovih morskih bića, no više nije tako. Statistički podaci govore da se ajkule danas mogu rijetko vidjeti kod pomenute obale, a tome u prilog idu i podaci označavanja ovih predatora.

Naučnici su analizirali i pet leševa velike bijele ajkule koje je more izbacilo na obalu, a uočeno je da im nedostaju dijelovi tijela i organi bogati nutritijentima. Također, svi su imali rane koje je nanio isti par orki.

U okviru istraživanja je pračeno 14 ajkula u periodu od pet i po godina te je otkriveno da su napustile područje u kojem su se pojavile orke. Naučnici vjeruju da osjećaj straha pokreće brzu, dugoročnu i masovnu migraciju ajkula nakon što saznaju da je grabežljivac prisutan.

Oni su ovu situaciju uporedili s divljim psima u Serangetiju koji izbjegavaju određena područja kada se u njima nalaze lavovi.

Prije napada orki, ajkule su bile odsutne iz područja Gansbaaija samo jednu sedmicu 2007. godine, a potom tri sedmice 2016. godine. Ovo je jasan pokazatelj da se ekosistem mijenja.

Naučnici vjeruju da orke sada dominiraju južnoafričkom obalom, a da bi navedeni par mogao biti dio rijetke grupe koja se hrani ajkulama. Kitovi ubice napadaju mlađe ajkule, a to bi moglo imati negativan utjecaj jer velike bijele ajkule rastu polako i kasno sazrijevaju.

Površinske temperature mora također mogu imati utjecaja na ajkule, ali se time ne može objasniti ogromno smanjenje njihovog broja početkom 2017. godine, kao ni produženje te učestalost odsustva. Jedan od faktora može biti lov na ajkule, kao i smanjenje količine njihovog plijena zbog ribolova.

Istraživanje iz 2016. godine je pokazalo da je preostalo svega nekoliko stotina primjeraka velike bijele ajkule u južnoafričkim vodama, a ranije ih je bilo nekoliko hiljada. Analize DNK su pokazale da je njihova genetička raznolikost izuzetno niska zbog čega su podložne bolestima i promjenama okoliša.