Nakon nove tužbe
49

Izrael ponovo optužio Južnu Afriku da je produžena ruka Hamasa, brzo stigao odgovor

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je optužio Južnu Afriku da djeluje "kao legalna ruka Hamasa" nakon što je ponovo podnio zahtjev Međunarodnom sudu pravde da preduzme mjere protiv Izraela.
"Južna Afrika nastavlja djelovati kao legalna ruka Hamasa u pokušaju da potkopa inherentno pravo Izraela da brani sebe i svoje građane, te da oslobodi sve taoce", saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako su naveli, ponovljeni zahtjevi za privremenim mjerama koje je uputila Južna Afrika kako bi pomogla Hamasu "još su jedno cinično iskorištavanje Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je već dva puta odbacio neosnovane pokušaje da se Izraelu uskrati pravo i obaveza samoodbrane".

Clayson Monyela, glasnogovornik južnoafričkog odjela za međunarodne odnose i saradnju, odbacio je optužbe.

"Južna Afrika je izrazila zabrinutost u svojoj prijavi Međunarodnom sudu pravde. Oni (Izrael) znaju šta rade. Apsurdno je stalno govoriti da Južna Afrika djeluje u ime Hamasa", rekao je Monyela.

Južna Afrika je u srijedu zatražila od najvišeg suda UN-a da naredi dalje korake protiv Izraela, nakon što je "kršio" privremene mjere izdate 26. januara.