Podaci alžirskih obavještajaca
0

Organizacija "Boko Haram" je usko povezana sa Al Qaidom

SRNA
Pripadnik organizacije "Boko Haram"
Pripadnik organizacije "Boko Haram"
Zamjenik alžirskog ministra inostranih poslova Abdelkader Messahel rekao je danas da obavještajni podaci ukazuju na koordinaciju između nigerijske islamističke organizacije "Boko Haram" i sjevernoafričkog ogranka Al Qaide, čije je sjedište u Alžiru.

"Boko Haram" je odgovorna za smrt nekoliko desetina ljudi u Nigeriji i zapadni bezbjednosni stručnjaci navode da bi bilo kakva povezanost sa Al Qaidom u islamskom Magrebu (AKIM) predstavljala još veću prijetnju posebno po nigerijski energetski sektor.

"Ne sumnjamo da postoji koordinacija između `Boko Haram` i Al Qaide. Način na koji obje grupe djeluju i obavještajni podaci pokazuju da postoji koordinacija", rekao je Messahel.

AKIM je nastao iz sukoba u Alžiru između vlade i islamističkih militanata. U proteklih nekoliko godina ova organizacija je proširila svoje aktivnosti na Mali, Niger i Mauritaniju, ali se nije smatralo da je dospjela tako daleko na jug kao što je Nigerija.

Analitičari navode da procjena Alžira o povezanosti između AKIM i "Boko Haram" ima određenu težinu jer je ta zemlja pokrenula najveću operaciju prikupljanja obavještajnih podataka o toj terorističkoj organizaciji nego bilo koja druga u regionu.
Vezani članci