Svijet
0

Opozicija u Makedoniji proglasila pobjedu

FENA
Nikola Grujevski, lider VMRO-DPMNE
Nikola Grujevski, lider VMRO-DPMNE
U izbornom štabu stranke VMRO-DPMNE, lidera Nikole Grujevskog, koja predvodi makedonsku opozicionu koaliciju, nešto prije ponoći je proglašena pobjeda na jučer održanim parlamentarnim izborima, sa osvojenih 55 od ukupno 120 poslaničkih mandata u jednodomnom Sobranju (skupštini).

Portparol VMRO-DPMNE Vlatko Đorčev je izjavio da je prema obrađenih 51 posto ukupnih glasova s biračkih mjesta, vladajuća koalicija predvođena Socijaldemokratskim savezom (SDSM) lidera i premijera Vlade Bučkovskog osvojila 32, Nova socijademokratska partija (NSDP) Tite Petkovskog 9, VMRO-narodna ekspremijera Ljupča Georgijevskog - 5 mandata.

Bučkovski je u štabu vladajućeg SDSM-a potvrdio da je telefonom već čestitao pobjedu Grujevskom i na taj način priznao poraz.

U albanskom političkom bloku blagu prednost objavila je vladajuća Demokratska unija za integraciju (DUI), lidera i bivšeg vođe terorističke ONA, Alija Ahmetija.

U opozicionoj Demokratskoj partiji Albanaca (DPA), Arbena Džaferija, pak, tvrde da su osvojili 11 "sigurnih" poslaničkih mandata, i da očekuju najmanje još 2 poslanička mesta u parlamentu.

U Skoplju, Tetovu, Kumanovu, Štipu, Velesu pristalice VMRO-DPMNE, ali i u DUI i DPA, oko ponoći su slavili pobjedu, javio je Tanjug.

U Tetovu i skopskom naselju Čair aktivisti i simpatizeri albanskih stranaka su slavlje "začinili" vatrometom, ali i rafalnim pucanjem i pravim detonacijama iz oružja većeg kalibra.

U izbornoj komisiji je najavljeno da će danas saopćiti kompletnije preliminarne rezultate izbora.