Rusija
0

Opozicija traži smjenu Putina

SRNA
Oko 700 pristalica ruske opozicije demonstriralo je u ruskoj enklavi Kalinjingradu, na Baltičkom moru, zahtijevajući ostavku premijera Vladimira Putina i njegove vlade.

"Članovi opozicionih partija među njima Partije ljevice, Druge Rusije i Komunističke partije željeli su da izraze 'opšte nezadovoljstvo' Putinom", rekao je lider partije Solidarnost, Boris Njemcov, radio stanici "Eho Moskve".

Prema riječima Njemcova, bivšeg zamjenika premijera, oko 3 000 učestvuje u protestima, dok su ruske novinske agencije javile da  je riječ oko 800 ljudi.

"Vlasti su učinile sve da ove demonstracije propadnu", rekao je Njemcov, dodajući da su u petak naveče organizovani odvojeni protesti kako bi se odvukla pažnju sa današnjih protesta.

Demonstranti traže smanjenje cijena javnih usluga uključujući vodu, struju i gas, kao i niže plate guvernerima i lokalnim zvaničnicima kako bi se izjednačile prosječne plate u enklavi,  javila je agencija Interfaks.

Oni su zatražili univerzalno pravo glasa na izborima za regionalne guvernere koje tenutno nominuje ruski predsjednik  sa liste od tri kandidata, koje izabere njegova vlada, a ratifikuje regionalni parlament.

Guverner Kalinjingrada Georgij Bus, čiji mandat  ističe u septembru,  isključen je sa liste tri kandidata koje je Putinova  partija Jedinstvena Rusija predstavila Kremlju.
Slični protesti u januaru privukli su oko 10 000 demonstranata u rusku enklavu na Baltičkom moru, koja graniči sa Poljskom i Litvanijom.