Svijet
0

Operativne sposobnosti Al-Qaide u Iraku znatno smanjene

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mreža i operativne sposobnosti Al-Qaide u Iraku "znatno su smanjene" u dva posljednja mjeseca, izjavio je u četvrtak u Bagdadu glasnogovornik američke vojske.

Na konferenciji za štampu, general David Perkins izrazio je zadovoljstvo "što su u posljednjih 60 dana koalicione snage ili iračka vojska uhapsile 136 osoba koje su imale značajne uloge unutar Al-Qaide".

Osim toga, tri regionalna šefa džihadske mreže ubijena su u operacijama tokom istoga perioda, što je omogućilo da se "zada još jači udarac ovoj neprijateljskoj organizaciji", dodao je on.

"To djelimično objašnjava činjenicu značajnog smanjenja napada u zemlji", dodao je ovaj zvaničnik. "Prošle godine u prosjeku smo imali 180 napada dnevno, danas je to samo 20 napada."

Abdel Salam al-Janabi, poznat kao Hadži Hammadi, veteran druge bitke u Faludži protiv američke vojske 2004., odgovoran za mnogobrojne napade na koaliciju i iračke snage te otmicu i ubistvo jednog američkog vodnika, ubijen je 11 novembra u Bagdadu.

Dvojica ostalih vođa ubijenih u operacijama američke vojske su Abu Ghazwan, "čelnik izuzetnog značaja za Al-Qaidu", i Abu Qaswara, šef Al-Qaide u Mosulu, ubijen 5. oktobra, koji je imao "veze s mrežama u Evropi i koji je nabavljao značajna logistička i sredstva za borce".