Svijet
0

Opasna igra živaca na Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Na Bliskom istoku u toku je opasna igra živaca, ocjenjuje u petak londonski Daily Telegraph u redakcijskom komentaru pod naslovom "Opasna igra Irana".

Izrael je obavio veliku zračnu vojnu vježbu na Mediteranu, koju su američki zvaničnici nazvali generalnom probom za napad na iranska nuklearna postrojenja.

Teheran je u protekla dva dana svojim raketnim probama poručio da će na svaki napad odmah dogovoriti.

Problem je, upozorava Telegraph, što zveckanje oružjem u svakom trenutku može izmaknuti kontroli, što bi dovelo do haosa u regiji i na svjetskim tržištima nafte.

Vlada u Teheranu trebalo bi da shvati kako se vojno ne može oduprijeti izraelskoj akciji koju bi podržale Sjedinjene Države.

Rat bi usto raskrinkao loše stanje iranske privrede. Daljnje prkošenje moglo bi se iranskim čelnicima grdno osvetiti, zaključuje Daily Telegraph.

I dnevnik The Guardian također strahuje da bi zveckanje oružjem, kao mnogo puta do sada na Bliskom istoku, moglo dovesti do oružanog sukoba.

Iran u ovoj igri nerava nije nedužni posmatrač, smatra list i savjetuje vladi u Teheranu da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži zadovoljavajuće odgovore na njihova pitanja.

S druge strane, Washington bi, ako ih ima, trebalo da objavi dokaze koji pobijaju izraelske tvrdnje da Iran samo što nije prešao nuklearni prag.

Sada je trenutak da Amerika pokaže kako je izvukla pouke iz grešaka koje su prethodile invaziji na Irak. Posljedice napada na Iran bile bi još dalekosežnije, piše Guardian.