Prirodna katastrofa
33

Oluja "Hans" u Skandinaviji pustoši za sobom: Pokrenuta klizišta i poplave, u Danskoj čak požari

S. Š.
Klizišta u Švedskoj (Foto: EPA-EFE)
Obilne kiše izazvale su u utorak poplave i klizišta u Švedskoj i Norveškoj, dok jaki vjetrovi u Danskoj uzrokuju požare širom ze zemlje. Tamošnji meteorolozi najavljuju i u narednim danima slične vremenske uslove.

Oluja pod nazivom "Hans" zahvatila je nordijske zemlje tokom vikenda, pustošeći za sobom

Stanovnicima skijaškog odmarališta Are na sjeverozapadu Švedske savjetovano je da se drže dalje od rijeke Susabacken nakon što se ona izlila iz svog korita, zbog čega blato i kamenje teku kroz grad i nanose štetu na putevima i kućama, objavio je švedski portal kriznih informacija Krisinformation.

U jugozapadnom dijelu zemlje trgovci ribom u Geteborgu svoje tezge u gradskoj ribarskoj luci pod vodom nakon što je rijeka Gota poplavila.

U ponedjeljak su dva vagona putničkog voza iskočila iz šina na istoku Švedske nakon što se željeznički nasip urušio zbog obilnih kiša, pri čemu su tri osobe povrijeđene.

U susjednoj Norveškoj policija je u utorak izvijestila o nekoliko klizišta na jugoistoku zemlje, a mediji izvještavaju da je zbog toga evakuirano preko 100 ljudi.

Meteorološki zavodi u Švedskoj i Norveškoj izdali su upozorenja zbog velikih poplava u nekoliko dijelova svojih zemalja.

Obilne kiše izazvale su i prekide u saobraćaju, brojni putevi su zatvoreni, a vozovi i trajekti otkazani širom sjeverne Evrope.

Danska meteorološka agencija DMI je u međuvremenu upozorila na olujne vjetrove na sjeveru zemlje.

Danska policija je u saopćenju navela da su napori spasilačkih službi da ugase požar u blizini grada Klitmollera "ometali" jaki vjetrovi, prenosi Euronews pozivajući se na AFP.