Proljetne oluje
39

Nevrijeme praćeno grmljavinom i ledom pogodilo Posavinu i Semberiju, slijedi stabilizacija vremena

S. Š.
Led u Gradačcu i Kozarskoj Dubici (Izvor: BHMeteo.ba/Facebook)
Led u Gradačcu i Kozarskoj Dubici (Izvor: BHMeteo.ba/Facebook)
Posavinu i Semberiju danas je pogodilo nevrijeme praćeno lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koje je u pojedinim gradovima donijelo i led.

Prema ranijoj prognozi, prvo u poslijepodnevnim, a zatim i u večernjim satima kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom i ledom očekuju dijelove sjeverne, sjeveroistočne i centralne Bosne. Međutim, sve će to biti kratkotrajnog daha te se tako u narednim danima očekuje stabilizacija vremenskih prilika.

Nevrijeme je tako danas pogodilo Bosansku Gradišku, Kozarsku Dubicu, okolinu Modriče i pojedine dijelove Gradačca što je zasigurno naštetilo poljoprivrednim usjevima.

"Padavine u kasnim večernjim satima posvuda prestaju, a vjetar u smirivanju kao najava povoljnijih dana koji nam predstoje. Narednih dana pauza od jakih vjetrova, a nema više ni nevremena. Kako sedmica bude odmicala, temperature u postepenom porastu. Od vikenda ponovo ljetne temperature uz pretežno sunčano vrijeme", najavljuju meteorolozi sa BHMeteo.ba.

Inače, prethodnih dana su biometeorološke prilike u BiH bile nepovoljne, prvenstveno zbog jakog vjetra i saharskog pijeska zbog kojeg su nebo i zrak bili zamućeni. Osim toga, vjetar je načinio mnogo štete u mnogim gradovima, a učestala je bila i pojava požara koji se, uslijed ljudskog faktora i nemara, zbog vjetra brzo širio i onemogućavao pravovremeno gašenje.