Svijet
0

Olmert ocijenio da je međunarodni kontekst povoljan za Izrael

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert ocijenio je u petak u jednom intervju da njegova zemlja uživa izuzetno povoljan međunarodni kontekst koji nudi šansu da se dođe do mirovnog sporazuma s Palestincima.

Ova izjava dolazi prije posjete američkog predsjednika Georgea W. Busha 9. januara koji tokom svog prvog dolaska u Izreal i na palestinske teritorije treba da potakne napore za rješavanje sukoba starog 60 godina, posljednjih mjeseci svoga predsjedanja.

"Sretnim sticajem okolnosti, u kojem se skoro može vidjeti Božja ruka, događa se da je Bush predsjednik SAD-a, da je Nicolas Sarkozy predsjednik Francuske, Angela Merkel kancelarka Njemačke i Gordon Brown premijer Velike Britanije", izjavio je Olmert za dnevni list Jerusalem Post.

"Koja bi kombinacija mogla biti povoljnija za Izrael", kazao je on aludirajući na činjenicu da su ovi lideri sigurni prijatelji njegove zemlje.

"U tom kontesktu", naglasio je on, "mislim kako je moguće da postignemo mirovni sporazum prije nego što predsjednik Bush završi svoj mandat".