Svijet
0

Olga Kavran: Još bez ocjene Carle del Ponte o saradnji Srbije s Haškim sudom

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte još neće Europskoj uniji (EU) podnijeti svoj izvještaj o saradnji Srbije s Haškim sudom, jer se radi na "rješavanju preostalih pitanja", izjavila je njena glasnogovornica Olga Kavran u ponedjeljak agenciji Beta.

"Još nije utvrđen konkretan datum. Radi se na rješavaju preostalih pitanja", kazala je Olga Kavran, dodajući da su Carla del Ponte i europski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn u stalnom kontaktu, ali da je prerano da ona - nakon prošlotjednog dvodnevnog posjeta Beogradu - sačini i podnese novo izvješće.

"To bi bilo prerano učiniti sada, zato što se radi na nekim rješenjima", kazala je Kavran ne precizirajući koja su to rješenja i dajući naznake da bi novu ocjenu suradnje Srbije s Haškim sudom Carla del Ponte mogla podnijeti EU "za tjedan-dva".

Carla del Ponte je prošloga petka u Beogradu, ponovivši tvrdnju da su haški optuženici Ratko Mladić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin i dalje u Srbiji, izjavila da je "pritisak EU na Srbiju i dalje jedino što joj preostaje", te jasno kazala da se bez izručenja Mladica Haškom sudu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU ne može finalizirati.

Srbijanski mediji su, bez obzira na tu njenu izjavu, nagađali da će Carla del Ponte odmah u ponedjeljak obavijestiti europskog povjerenika Ollija Rehna o napretku suradnje s Haškim sudom, koji će potom odrediti datum parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a "Večernje novosti" od ponedjeljka najavile su - pozivajući se na svoje izvore u Europskoj komisiji - taj događaj za srijedu, 7. studenoga u Beogradu, pod uvjetom da Rehn bude zadovoljan onime što će mu prenijeti Carla del Ponte nakon posjeta Beogradu.