Uprkos okupaciji
283

Oko 200.000 vjernika se okupilo u Al Aqsi u petak navečer, izraelske snage uhapsile 16 Palestinaca

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
200.000 muslimanskih vjernika prisustvovalo je jaciji i teraviji namazu posljednjeg petka u mjesecu ramazanu, poznatoj kao Lejletul-kadr, najsvetije noći u mjesecu, u džamiji uprkos pooštrenim ograničenjima i pojačanim vojnim snagama na vratima svetog mjesta i preko Starog grada Jerusalema.

Ranije u petak, izraelske okupacione snage uvele su pooštrena ograničenja na pristup svetom mjestu, uskraćujući vjernicima sa Zapadne obale pristup Jerusalemu, istražujući identitete mladića na ulazima u Stari grad i džamiju Al-Aqsa i onemogućavajući ulazak mnogim.

Okupacione snage su vratile desetine starijih vjernika na kontrolnim punktovima Qalandia i Betlehem, navodeći da nemaju izraelske dozvole potrebne za pristup Jerusalemu.

Izraelska policija je pojačala svoje prisustvo u Starom gradu i okolini, rasporedivši oko 3.600 teško naoružanih policajaca u Jerusalemski Stari grad i okolinu, i zatvorila mnoge puteve oko Starog grada.

Policija je uhapsila 16 osoba na jutarnjem namazu u džamiji Al Aksa na Brdu hrama u Jerusalimu.

Jedna osoba je uhapšena zbog navodnog gađanja vatrometom na policiju, dok su ostali zadržani zbog navodnog poticanja na nasilje i terorizam nakon što su počeli skandirati u znak podrške Hamasu, navodi policija.

U jednom slučaju policija je upotrijebila dron da baci suzavac na grupu.

Policija kaže da su većina uhapšenih bili mladi iz okupiranog istočnog Jerusalema i sjevernog Izraela. Jedna osoba je bila iz grada Nablusa sa okupirane Zapadne obale.