Najava novih mjera
91

Oglasili se iz Bijele kuće: Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo odgovoriti

V. K.
Joe Biden uskoro potpisuje odluku o setu sankcija (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden uskoro potpisuje odluku o setu sankcija (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Putin potpisao odluku o priznanju Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika, oglasili su se iz Bijele kuće te su naveli kako će predsjednik SAD-a Joe Biden uskoro donijeti nove restriktivne mjere prema ovim samoproglašenim republikama.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki naglasila je kako su Sjedinjene Američke Države očekivale ovakav potez Rusije te je poručila kako Washington ima spreman odgovor.

"Predsjednik Biden će uskoro izdati izvršnu naredbu kojom će zabraniti američkim državljanima ulaganja, finansiranja i trgovinu na područjima samoproglašenih Narodnih Republika Donjeck i Lugansk. Ova naredba će dati ovlaštenja za uvođenje sankcija bilo kojoj osobi koja djeluje na tim područjima Ukrajine", saopćila je Psaki.

Također, naglasila je kako će State Department i Ministarstvo finansija SAD-a uskoro objaviti detalje ove odluke. Psaki je izjavila kako će Sjedinjene Američke Države uskoro objaviti i dodatne mjere vezane za Rusiju koja je prema mišljenju Bijele kuće prekršila međunarodne obaveze.

"Da budemo jasni, ove mjere su odvojene od brzih i oštrih ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima i koje se tiču eventualne invazije Rusije na Ukrajinu. Nastavljamo našu saradnju sa saveznicima uključujući i Ukrajinu", zaključila je Psaki.