Ruska porodica živjela u divljini
344

Odsječeni od svijeta 40 godina, nisu znali da se dogodio Drugi svjetski rat

Klix.ba
Kada su se 1978. godine ruski geolozi zaputili u sibirsku divljinu u potrazi za ležištima nafte u tajgi su pronašli jednu petočlanu porodicu. Kada se helikopter sa geolozima pokušao spustiti u šumovitu dolinu oko 150 kilometara od mongolske granice, piloti su primijetili nešto što tu nije trebalo biti. U šumi se nalazio proplanak, očigledno stvoren ljudskom rukom.

Ovo je bilo pravo otkriće, jer se dolina nalazila preko 200 kilometara od najbližeg naselja i na području koje nije nikada ranije istraživano. Sovjetska vlada nije imala nikakvih podataka o ljudima koji bi mogli naseljavati taj prostor.

Četiri geologa koji su morali uraditi istraživanja na tom području su bila zabrinuta. "Mnogo je manje opasno kada naiđete na divlju životinju, nego na stranca", napisao je tada Vasily Peskov.

Ekipa naučnika je ubrzo pronašla i malenu kolibu i petočlanu porodicu koja je u njoj živjela. Prvi kontakt je bio pomalo zastrašujući za porodicu pa su naučnici odlučili da napuste njihov posjed i da se vrate neki drugi put.

Nakon nekoliko posjeta su uspjeli saznati historiju porodice. Čovjek se zvao Karp Lykov i bio je član jedne stare ruske ortodoksne sekte, koju su vlasti proganjale od 17. stoljeća. Zbog toga je Lykov odlučio da se 1936. godine preseli u sibirsku divljinu. Tada je njihova porodica imala četiri člana. Sa Karpom je otišla i njegova supruga Akulina, 9-godišnji sin Savin i 2-godišnja kćerka Natalia. U divljini Karp dobio još dvoje djece, sina Dmitryja i kćerku Agafiju.

Tokom prvih nekoliko godina porodica se borila za opstanak. Obuću su pravili od kore drveta, a odjeću od konoplje. Porodica je preživljavala od krompira, raži i sjemenki konoplje. Akulina je umrla 1961. godine od gladi.

Karpa su jako zanimala tehnološka dostignuća i aparati koje su geolozi donosili prilikom svake posjete. Iako je vrlo brzo pihvatio ideju o satelitima, koje je kako je rekao vidio 1950.-ih kada je shvatio da se neke zvijezde nebom kreću jako brzo, ipak nije vjerovao da su ljudi sletili na Mjesec.

Skoro cijela porodica je nestala 1981. godine. U jesen te godine je u samo nekoliko dana umrlo troje od četvero djece. Savinu i Nataliji su otkazali bubrezi zbog siromašne dijete koju su godinama održavali, a Dmitry je umro od upale pluća. Geolozi su pokušali nagovoriti Karpa i Agafiju da napuste Sibir i da se vrate rodbini. Međutim, oni su to odbili.

Karp Lykov je umro 16. februara 1988. godine, tačno 27 godina nakon Akuline. Agafia je ostala da živi u Sibiru. Ova sada 70-godišnja starica je i danas jedini stanovnik doline Abakan.