Radovan Karadžić
0

Od Turske traži podatke o krijumčarenju oružja tokom rata

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić i optuženi za ratne zločine zatražio je od turskih vlasti da mu dostave dokumentaciju u vezi sa slanjem oružja u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine.

U pismu turskom ambasadoru u Hagu Karadžić je zatražio da mu se dostavi sva dokumentacija u vezi sa komunikacijom Turske o ovom pitanju sa vladama SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Hrvatske ili BiH.

Karadžić navodi da bi ovi dokumenti mogli da sugerišu da su vlade ovih zemalja odobravale praksu da Turska snabdijeva BiH oružjem.

Karadžić trenutno priprema odbranu za suđenje po haškoj optužnici za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

On je od Turske zatražio sve podatke vezane za letove aviona tipa C-130 u Tuzlu u periodu od 10. do 23. februara 1995. godine, kao i informacije o sastancima predstavnika SAD, uključujući Richarda Holbrooka, sa predstavnicima Vlade Turske tokom januara ili februara 1995. godine, na kojima se razgovaralo o ratu u BiH.

Karadžić u pismu traži da mu se dostave svi izvještaji o aktivnostima humanitarne agencije TVRA u vezi sa krijumčarenjem oružja u BiH i umiješanosti turskih i UNPROFOR-ovih vojnika u periodu od 1. aprila 1992. do 31. decembra 1995. godine.

Haški optuženik za ratne zločine u pismu koje nosi datum 25. maja navodi da će, ukoliko ne dobije odgovor do 15. juna, zatražiti da sudsko vijeće Haškog tribunala izda obavezujuće naređenje turskim vlastima da dostave tražene informacije.