U izraelskim napadima
9

Od jučer u Gazi ubijena najmanje 241 osoba, Abbas poručio da je situacija i više od katastrofe

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo zdravstva Gaze koje vodi Hamas saopćilo je da je najmanje 241 osoba ubijena u posljednja 24 sata, dok se izraelska vojna operacija nastavlja na području Palestine.

Istovremeno, povrijeđene su najmanje 382 osobe. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nazvao je rat teškim zločinom nad njegovim narodom. On je optužio Washington za produženje rata stavljanjem veta na nacrte rezolucija UN-a kojima se poziva na prekid vatre.

Abbas je poručio da je rat u Gazu i više od katastrofe i nazvao ga je bez presedana u historiji palestinskog naroda.

Govoreći u Ramallahu za egipatski TV kanal u svom prvom intervjuu od početka rata, rekao je da je Pojas Gaze postao neprepoznatljiv i upozorio da bi okupirana Zapadna obala mogla eksplodirati u bilo kojem trenutku.

Načelnik izraelske vojske Herzi Halevi rekao je da će se sukob s Hamasom nastaviti još mnogo mjeseci.

Izrael kaže da je u utorak pogodio više od 100 lokacija, usred izvještaja o predstojećim kopnenim operacijama u centralnoj Gazi.

Glasne eksplozije mogle su se čuti iz Pojasa Gaze preko perimetra s Izraelom u ranim jutarnjim satima srijede.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, palestinski medicinski izvori kažu da je šest Palestinaca ubijeno u noćnom napadu izraelskih bespilotnih letjelica na izbjeglički kamp Nur Shams u Tulkaremu.

Prema posljednjim podacima, najmanje 20.915 Palestinaca ubijeno je, većinom djece i žena, u više od 11 sedmica izraelskih napada na Gazu.