Političar van šablona
42

Antony Blinken je definitivno poseban diplomata: Zainteresovan je za kineski rock i Taylor Swift

V. K.
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken posljednjih nekoliko dana intenzivirao je diplomatske posjete širom svijeta, a svakako jedna od onih koja je privukla najveću pažnju jeste i ona koja je uključivala sastanak sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom.

Iako je fokus razgovora svakako bio na odnosima između Pekinga i Washingtona, Blinken je, kao i nebrojeno puta ranije, ovakve posjete iskoristio i za razonodu te je tako objavio i video u kojem navodi kako je tokom posjet Pekingu posjetio i prodavnicu gramofonskih ploča.

"Iskoristio sam nekoliko minuta za posjetu prodavnici ploča. Pričao sam o muzici i odabrao nekoliko ploča (kineski rock i Taylor Swift). To je ono što volim u vezi muzike. Njen način kako povezuje ljude i kulture gdje god da odete", rekao je Blinken.

Kada je na policama uočio ploču Taylor Swift, Blinken je iskoristio trenutak i da se našali.

"Naš najveći izvozni proizvod", rekao je Blinken.

Državni sekretar SAD-a i ranije je često objavljivao snimke koji ga prikazuju u nešto opuštenijem izdanju. Tako je tokom prijema u Bijeloj kući u septembru prošle godine Blinken uzeo gitaru te je odsvirao pjesmu Hoochie Coochie Man legende bluz muzike Muddyja Watersa.

Nakon posjete Kini, Blinken je nastavio svoju diplomatsku turneju u Saudijskoj Arabiji gdje se sastao s ministrom vanjskih poslove ove zemlje Faisalom bin Farhanom te premijerom Katara.

Također, u Rijadu se Blinken sastao i sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom s kojim je razgovarao o situaciji u Gazi.