Svijet
38

Obnavljanje dobrih odnosa: Turska bi za Rusiju mogla otvoriti svoju zračnu bazu Incirlik

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska sugestija da bi mogla otvoriti svoju zračnu bazu Incirlik za Rusiju u zajedničkoj borbi protiv Islamske države s Moskvom "ozbiljna je izjava", saopćeno je iz Kremlja, iako nije bilo nikakvih zvaničnih razgovora o toj temi.

"Ne znam da li je naša vojska već bila u kontaktu. Ovo je svakako veoma ozbiljna izjava koja tek treba da se analizira s vojne i političke tačke gledišta", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

Peskov je također kazao da je prošlosedmični napad na istanbulski aerodrom pokazao da je "ključno" za Tursku i Rusiju da održe razmjenu informacija o teroristima i da zajednički reaguju na terorističku prijetnju, prenosi Reuters.

Turska je predložila Moskvi saradnju u borbi protiv IDIL-a u Siriji i u tu bi svrhu mogla svoju zračnu bazu u Incirliku otvoriti Rusiji s kojom je prošle sedmice obnovila veze nakon lanjskih napetosti izazvanih rušenjem ruskog aviona.

Moskva je prošle sedmice obećala obnoviti veze s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je izrazio žaljenje zbog pogibije ruskog pilota u avionu, kojeg ga je turska vojska srušila blizu sirijske granice. Moskva je zbog toga lani prekinula sve ekonomske veze s Turskom i zabranila ruskim turistima odlazak u turska ljetovališta.

"Sarađivat ćemo sa svakim da bismo porazili IDIL. Mislimo otvoriti zračnu bazu Incirlik svima onima koji se žele pridružiti borbi protiv IDIL-a", rekao je turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu i objasnio da je IDIL zajednički neprijatelj te zapitao "zbog čega onda ne sarađivati s Rusijom?".

Turska i Rusija na suprotstavljenim su stranama u Siriji jer Rusija podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska kao i zapadne zemlje traži njegov odlazak s vlasti.

Turski partneri u NATO-u možda neće biti zadovoljni otvaranjem zračne baze Incirlik ruskoj avijaciji.

U bazi Incirlik su avioni Sjedinjenih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Saudijske Arabije i Katara koji sudjeluju u zračnim napadima na IDIL.