WikiLeaks
0

Objavljene tajne američke depeše o kineskom nobelovcu

FENA
Liu Xiaobo (Foto: AFP)
Liu Xiaobo (Foto: AFP)
Dio tajne diplomatske prepiske iz decembra prošle godine, koju je objavio WikiLeaks odnosi se na kineskog disidenta Liu Xiaoboa, piše u četvrtak The New York Times.

U depešama američkog ambasadora Johna Huntsmanna prenosi se da je zvanični Peking bio veoma nezadovoljan američkim stavom prema Liu i da je tražio da Washington prestane da koristi pitanje ljudskih prava kao izgovor za miješanje u unutarnje stvari Kine.

U međuvremenu, 15. oktobra ove godine, Liu, koji je već dvije godine u zatvoru, dobio je Nobelovu nagradu za mir.

New York Times podsjeća da je prošlog mjeseca kineski državni savjetnik Dai Binguo, najmoćnija ličnost kineske vanjske politike, otvoreno poručio američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton da njegova vlada smatra tu Nobelovu nagradu dijelom američke zavjere da bi se Kina dovela u nezgodan položaj.

List smatra da nije jasno zašto je Kina od nagrade za Liua načinila "crvenu liniju" svoje vanjske politike i dala na znanje da će stav drugih država prema ovogodišnjoj Nobelovoj nagradi za mir odrediti njihov odnos s Pekingom.

Politički analitičari na koje se poziva New York Times misle da je Liuov manifest - "Povelja 08" - suviše radikalan i da predstavlja prijetnju da je novo istaknuto mjesto u svijetu Kini dalo utisak pretjerenog uticaja.

Smatra se i da su kineski lideri zauzeli tvrdu nacionalnu poziciju u vrijeme kada počinje nadmudrivanje u vezi sa sastavom novog rukovodstva u 2012. godini.

Desetine depeša State Departmenta pokazuju da su američke diplomate pažljivo pratile šta Liu i drugi aktivisti rade, kao i da su redovno vršili pritisak na kineske zvaničnike da poštuju međunarodne norme osnovnih sloboda.

Što se tiče Liua, zvaničnici američke ambasade su se redovno sastajali s njegovom suprugom i prijateljima.

Amerikanci su u više navrata tražili njegovo puštanje na slobodu. Među depešama se navodi i odgovor Ding Xiaovena, koji je u kineskom ministarstvu vanjskh poslova zamjenik šefa odsjeka za SAD, koji je ambasadoru Huntsmannu poručio da su, bez obzira na prava slobode govora i okupljanja, osnovna ljudska prava pravo na hranu i krov nad glavom, a u toj oblasti je Kina učinila značajan napredak.