Svijet
13

Objavljen snimak američkih zračnih napada u Iraku

Klix.ba
Dva borbena aviona F/A-18 bombardovala su položaje militanata Islamske države Irak i Levant (IDIL) s kojih su topovima gađali položaje kurdskih snaga.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kazao je da su avioni izbacili laserski vođene bombe težine 250 kilograme na ciljeve. Napadi su odobreni u četvrtak navečer kako bi se zaštitili civili koji su zarobljeni u brdima bez hrane i vode. Također, cilj je zaštititi američko osoblje u Iraku i humanitarne radnike u Sinjar planini.

Desetine hiljada članova jezida napustilo je svoje domove u gradu Sinjar i pobjeglo u brda i planine kako bi se spasili. Među njima je veliki broj žene i djece koji su na rubu smrti jer nemaju namirnica ni pitke vode.

Američki avioni bacili su danas iz zraka nekoliko desetina paketa hrane i pitke vode na to područje, no to nije dovoljno.

Njemačka je podržale zračne napade koje SAD izvode u Iraku jer smatraju da je to što pripadnici IDIL-a čine na rubu genocida. Isto je danas izjavio i sekretar SAD-a John Kerry do kojeg su došli i vapaji Kurda za pomoć.

Papa Franjo poslao je svog predstavnika u Irak kako bi pokazao solidarnost s kršćanima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove zbog IDIL-a. Kardinal Fernando Filoni kazao je kako je njegova misija duhovno pomoći ljudima koji su u teškoj situaciji.