Sarah Palin
0

Objavili bi rat Rusiji da je Gruzija bila u NATO-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Potpredsjednički kandidat republikanaca, guvernerka Aljaske Sarah Palin, nije isključila mogućnost vođenja rata s Rusijom da je Gruzija bila članica NATO, ističući ipak da je prije za ekonomske sankcije i diplomatski pritisak.

U jučerašnjem intervjuu za televiziju ABC, Palin je na novinarsko pitanje da li bi SAD povele rat protiv Rusije u slučaju da je Gruzija bila članica NATO-a kazala "možda da".

"Mislim, takav je sporazum, da - ako ste saveznik NATO-a, ukoliko je druga zemlja napadnuta, očekuje se da ćete biti pozvani u pomoć", rekla je ona, a prenosi Itar-Tass.

Na pitanje da li je zavređivalo voditi rat s Rusijom zbog Gruzije, Palin (koja se zalaže za članstvo Gruzije i Ukrajine u NATO uprkos oštrom protivljenju Moskve) odgovorila je odrečno, navodeći da bi bolja varijanta bila ekonomske sankcije.

"To ne mora dovesti do rata, niti, kao što sam rekla, do hladnog rata", rekla je Palin, navodeći da je prije za ekonomske sankcije, diplomatski pritisak i na korake u dogovoru sa američkim saveznicima kada je u pitanju Rusija.