Svijet
0

Obilježena druga godišnjiica cunamija u Indijskom okeanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prošle su dvije godine otkako su vjerenik i roditelji Dorothy Wilkinson nestali u cunamiju u Indijskom okeanu, ali ona se i dalje plaši vratiti na mjesto gdje ih je izgubila i brizne u plač kada priča o tome.

Poput brojnih ostalih preživjelih iz katastrofe u 2004. godini koja je odnijela oko 230.000 života u desetak zemalja, Wilkinson (38) vratila se u utortak na plaže koje je pogodio cunami kako bi odala počast žrtvama i napravila još jedan korak ka normalizaciji svog živopta.

"Ovo je vrijeme da se sjetimo onih koje smo izgubili. Još sam tužna. Ne želim provesti Božić kod kuće. Previše je samotno", izjavila je Wilkinson, rodom iz Engleske, javio je AP.

Bio je 26. decembar 2004. kada je potres jačine devet stepeni u blizini indonezijskog otoka Sumatre izazvao goleme valove koji su krenuli širom Indijskog okeana brzinom mlaznih aviona, ostavljajući iza sebe najmanje 230.000 mrtvih i milione beskućnika.

Ožalošćeni širom regije obilježili su godišnjicu obilazeći masovne grobnice, paleći svijeće na plažama i držeći minutu šutnje. Drugi korak je, međutim, uveliko u toku - stanovništvo i dobrovoljci poduzimaju mjere na zaštiti od budućih cunamija.

Indonezija - u kojoj je okean progutao kompletna sela - održala je najveći vježbu na sprečavanju cunamija. U Sri Lanki prvih 100 tornjeva za upozorenje od cunamija je podignuto na obali. Dobrovoljci u Maleziji ponovo su sadili mangrove, za koje neki tvrde da djeluju kao prirodna prepreka protiv cunamija.

Na Tajlandu su ceremonije održane duž obale Andamana dok su se budistički monasi prisjećali više od 2.800 poginulih, od kojih su mnogi bili turisti. Baloni su pušteni u zrak i svijeće upaljene duž plaža prepunih stranaca u potrazi za suncem. U Indiji, gdje je 18.000 ljudi poginulo, održane su multikonfensionalne ceremonije.

Cunami iz 2004. pokazao je solidarnost bez presedana, a zemlje donatori obećale su dati oko 13,6 milijardi dolara. Mnogi od onih koji su ostali bez domova žale se, međutim, da su smješteni u loše izgrađene zgrade koje prokišnjavaju, pune su termita ili su pak smještene u dijelove koji su bili poplavljeni.

Korupcija je također iskompromitirala obnovu, dok je nekoliko nevladinih organizacija bilo prisiljeno odgoditi projekte na obnovi domova nakon što je ugovaračima i snabdjevačima ponestalo sredstava.