Čudovište iz noćnih mora
4

Pronađen fosil morskog guštera iz doba dinosaura, imao je zube oštre poput bodeža

D. B.
Naučnici su saopćili da su pronašli fosilne ostatke "morskog guštera iz noćnih mora", koji je živio u okeanima prije 66 miliona godina.

Ovo biće poznato pod imenom Khinjaria acuta, bilo je dugo 8 metara, otprilike kao i orka, a imalo je zube oštre poput bodeža. Istraživači tvrde da je ova vrsta živjela uz dinosaure kao što su Tyrannosaurus rec i Triceratops, a njihovo istraživanje je bazirano na analizi lobanje i drugim skeletnim ostacima pronađenim u rudniku u Maroku.

Dr. Nick Longrich s Univerziteta Bath, koji je predvodio studiju, kazao je da je "strašna vrsta" imala "lice demona i zube poput noževa".

Zubi i snažne čeljusti su činili da gušter izgleda poput "bića iz noćnih mora", a omogućavali su mu da posjeduje "užasnu moć ugriza". To je inspirisalo tim da odabere savršeno ime za vrstu.

"Riječ 'khinjar' na arapskom jeziku znači 'bodež', a 'acute' je latinska riječ za 'oštro'. Stoga, 'oštri bodež' ili ' oštri nož' predstavlja prijevod za ime ovog bića", dodao je Longrich.

Khinjaria acuta je čan porodice ogromnih morskih guštera poznatih kao mosasauri, dalekih rođaka današnjih Komodo zmajeva i anakonda. Istraživači vjeruju da je gušter bio samo jedan u nizu top predatora, koji su naseljavali Altantski okean kod obale Maroka.

"Ovo je jedna od najraznovrsnijih morskih fauna viđenih bilo gdje i u bilo koje vrijeme u historiji, a postojala je neposredno prije nego što su izumrli morski gmizavci i dinosauri", istakao je Longrich.

Mosasauri i dinosauri izumrli su krajem kasne krede, prije oko 66 miliona godina. Njihovo izumiranje je otvorilo mora za kitove, foke i ribe poput sabljarke i tune, ali je to značilo i da u modernim morskim lancima ishrane ima manje predatora u vrhu.

"Čini se da je došlo do ogromnih promjena u strukturi ekosistema u proteklih 66 miliona godina. Ova nevjerovatna raznolikost vrhunskih predatora u kasnoj kredi je neobična, a to ne vidimo u modernim morskim zajednicama. Da li postoji nešto u vezi s morskim gmizavcima zbog čega je ekosistem drugačiji, ili plijen, ili možda okoliš, ne znamo. No, ovo je bilo veoma opasno vrijeme za ribe, morske kornjače pa čak i morske reptile", zaključio je Longrich.