Otkriveni fosilni ostaci
11

Jedinstvani reptil je nekada letio iznad škotskog otoka Skye

D. B.
Unikatna vrsta letećeg reptila ili pterosaura, koja je živjela prije 166 do 168 miliona godina, otkrivena je na škotskom otoku Skye.

Fosilni ostaci reptila, koji uključuju krila, ramena, noge i kičmu, pronađeni su u stijeni na plaži, dok lobanja nedostaje. Otkriće pterosaura iz ovog perioda iznenadilo je naučnike jer se vjerovalo da su oni uglavnom živjeli na području Kine. Reptil nazvan Ceoptera drugi je pronađeni pterosaur na otoku Skye.

Fosili iz ovog doba, koji se naziva srednja jura, izuzetno su rijetki, ističe dr. Liz Martin-Silverstone s Univerziteta u Bristolu, koja je koristila CT skener kako bi napravila 3D digitalni model fosila.

"Pronaći bilo šta iz tog vremenskog perioda, što je više od jedne kosti, zaista je uzbudljivo", rekla je ona.

Vjeruje se da je reptil imao promjer krila između 1 i 1,5 metara.

Profestor Steve Brusatte, koji nije povezan s istraživanjem, ističe da je ovo otkriće unikatno u Škotskoj. Istražvanje dokazuje da je postojala vrsta pterosaura između primitivnih i naprednih faza evolucije.

"Ovo je vrijeme prije ptica, tako da su pterosauri vladali nebom. Ovo istraživanje pokazuje da su pterosauri bili uobičajene životinje u Škotskoj te da su letjeli iznad dinosaura", objasnio je on.

Profesor Brusatte je vodio projekt u kojem je pronađena druga vrsta pterosaura 2022. godine, a nazvana je Dearc.

U periodu srednje jure, Škotska je bila dio ostva usred Atlantskog okeana sa suptropskom klimom, plažama i lagunama u kojima su pterosauri vjerovatno voljeli živjeti.

Naučnici iz Prirodnjačkog muzeja prvi su pronašli fosil u stijeni prilikom iskopavanja još 2006. godine.

"Uočili smo veoma tamnu kost na tamno sivom kamenu. Puzali smo na rukama i koljenima tražeći male obrise kosti na površini", kazao je dr. Paul Barret.

Fosil najvećeg jurskog pterosaura pronađen na otoku Skye je lobanja morskog čudovišta, kolosalnog pliosaura, a izložena je u Dorsetu.

Ostaci su u London nošeni u ruskacima kako se ne bi oštetili. Bilo je potrebno nekoliko hiljada sati rada kako bi se uklonio tvrdnji krečnjak oko fosila. Nakon korištenja kiseline za rastapanje stijene, uslijedilo je skeniranje fosila, koji je sada klasificiran.

"Iva grupa naprednijih letećih reptila imala je raniji procvat nego što smo prvobitno mislili", rekao je Barret.

Biće prepada rodu pterosaura Darwinoptera. Istraživanje je pokazalo da je grupa živjela više od 25 miliona godina, od kasne rane jure do najnovije jure.