Svijet
7

Obezglavljeno tijelo Sirijca pronađeno u centru Istanbula

Klix.ba
Muhammed Wisam Sankari
Muhammed Wisam Sankari
Tijelo sirijskog migranta koji je nestao krajem jula nađeno je obezglavljeno i unakaženo u centru Istanbula.

Muhammed Wisam Sankari, koji je pojbegao iz Sirije zbog rata, nestao je 23. jula nakon što je napustio svoje boravište Aksaraj, u četvrti Fatih, navela je turska organizacija Kaos GL.

Njegovo tijelo nađeno je dva dana kasnije u Yenikapiju u istoj četvrti, dodaje Kaos GL, organizacija za zaštitu prava homoseksualaca.

Sankari je u Istanbul stigao prije godinu dana, ali je želio otići iz tog grada jer se u njemu nije osjećao sigurno nakon što mu je grupa muškaraca naoružanih noževima prijetila silovanjem, rekli su njegovi prijatelji aktivistima organizacije.

Tijelo Sankarija bilo je obezglavljeno i toliko unakaženo da je identificiran samo na osnovu pantalona koje je imao na sebi u trenutku ubistva. On je bio otet i silovan pet mjeseci ranije, a smrt je tada izbjegao tako što je iskočio iz automobila otmičara i bacio se na put.

"Žalili smo se policiji, ali se ništa nije dogodilo", navodi jedan od njegovih cimera.

Homoseksualnost u Turskoj nije krivično djelo, ali se pripadnici gej populacije redovno žale na diskriminaciju i uznemiravanje.

Podsjećamo, u junu je turska policija koristila gumene metke i suzavce kako bi sprječila okupljanja LGBT aktivista u centru Istanbula. Oni su htjeli prošetati gradom im je bilo zabranjeno.