Lokalni izbori u Turskoj
142

Imamoglu nakon velike pobjede u Istanbulu: Šaljemo poruku koja će odjeknuti u svijetu

V. K.
Ekrem Imamoglu (Foto: X.com/Ekrem Imamoglu)
Ekrem Imamoglu (Foto: X.com/Ekrem Imamoglu)
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu oglasio se povodom pobjede na izborima u Istanbulu, ali i velikog uspjeha opozicionih stranaka u drugim velikim gradovima u Turskoj te je rekao kako je ovakav rezultat važan i za samu demokratiju.

U obraćanju glasačima, Imamoglu je rekao kako pobjeda na ovim izborima može značiti prekretnicu i za dalju političku budućnost Turske.

"Danas je ključni trenutak ne samo za Istanbul, već i za samu demokratiju. Dok slavimo našu pobjedu, šaljemo poruku koja će odjeknuti u svijetu. Propadanje demokratije se sada završava. Istanbul stoji kao svjetionik nade, svjedočanstvo otpornosti demokratskih vrijednosti suočenih s rastućim autoritarizmom" poručio je prvi čovjek Istanbula.

Poručio je kako ova pobjeda šalje pobjedu i Erdoganovoj AK Partiji.

"Naš trijumf odražava duh naše Republike koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, inspirirajući one pod represivnim režimima vizijom slobode i jednakosti. Građani Istanbula, mi nismo samo građani ovog historijskog grada. Mi smo čuvari demokratije i vodimo put za nacije širom svijeta", zaključio je Imamoglu.

Na lokalnim izborima u Istanbulu, Imamoglu je osvojio 51,14 posto glasova dok je njegov protivkandidat iz Erdoganove AK Partije Murat Kurum dobio podršku 39,59 posto glasača u gradu koji predstavlja ekonomski centar države.

Erdoganova partija doživjela je poraz i u Ankari gdje je pobjedu sa 60,38 posto glasova odnio Mansu Yavas, dok je kandidat AK Partije Turgut Altinok osvojio 31,69 posto glasova.