Svijet
0

Obamino vodstvo možda ukazuje na demografske promjene

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Zadnja istraživanja javnog mnijenja objavljena ove sedmice pokazuju da je američki predsjednik Barack Obama učvrstio vodstvo nad republikanskim protukandidatom Mittom Romneyjem šest sedmica prije američkih predsjedničkih izbora, a republikanci smatraju da to govori i o utjecaju demografskih promjena u SAD-u na izbore, piše u utorak portal The Huffington Post.

Obamino vodstvo uvjerljivo je po brojnim istraživanjima, a njegovu prednost prvi put pokazuju i ankete koje provode tradicionalno konzervativni think tank-ovi. Najveće pomake Obama bilježi upravo u saveznim državama oko kojih se tradicionalno vode najžešće bitke.

"Ako republikanci traže dobre vijesti u anketama objavljenima u ponedjeljak - nema ih", piše Post, prenijela je Hina.

Jedan od glasnijih republikanskih senatora Lindsey Graham iz Južne Karoline kaže da bi po dosadašnjim kriterijima američkih birača Romney trebao pobijediti jer je ekonomsko stanje nacije do sada uvijek presuđivalo o pobjedniku, odnosno aktualni predsjednik u pravilu je osvajao drugi mandat ako je zemlja bilježila gospodarski rast.

S obzirom na ozbiljne izglede da Obama unatoč lošoj ekonomskoj situaciji i visokoj stopi nezaposlenosti osvoji drugi mandat, Graham kaže da bi to pokazalo da je u SAD-u došlo do demografskih promjena koje idu u prilog demokratima te da ekonomska pitanja i uspjeh politike predsjednika na tom planu više nije presudan.

"Ako izgubimo ove izbore, očito predsjednička politika više nije tako bitna kao što je bila" kaže Graham.

Komentatori u američkim medijima konstatiraju da se na slučaju ove kampanje pokazalo da predsjednički izbori prestaju biti utrka i nadmetanje oko pravih ideja i stvarnih postignuća, a u prilog tome navode da su se Obamini izgledi za pobjedu bitno popravili po svim anketama bez da je ozbiljnije objasnio neispunjena obećanja iz prvog mandata.

"Postoji razlog zašto nijedan predsjednik nije ponovno izabran kad je zemlja bila u ovakvom stanju", ističe Graham i dodaje da mu to govori da se više radi o demografskoj utrci nego o utrci u kojoj je presudno kako neko radi svoj posao.

"Možda se radi o tome da smo na toj tački kao nacija, kao stranka, ali to još ne znamo", kazao je senator, koji je nedavno izjavio da ta zemlja ne rađa dovoljno "ljutitih, bijelih momaka" s kojima bi se Republikanska stranka održala na vlasti.

Rastući je trend da bijelci u SAD-u glasaju za republikance, a manjine za demokrate.

Demokrati smatraju da veliki izgledi da ta stranka zadrži Bijelu kuću kao i većinu u Senatu, a možda povrati i većinu u Predstavničkom domu mogu pomoći umjerenom krilu Republikanske stranke koju su u posljednjih nekoliko godina potisnuli ultrakonzervativni članovi pod okriljem pokreta "Tea Party" (čajanka).

I analitičari u medijima zamjećuju da ekstremniji članovi Republikanske stranke koji su popularnost izgradili na otporu suradnji s demokratskom strankom sada sve više govore o postizanju kompromisa s političkim protivnicima i smatraju to znakom slabljenja pokreta Tea party.