Svijet
0

Obamina savjetnica podnijela ostavku nakon što je Hillary Clinton nazvala "čudovištem"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ekipa koja vodi predizbornu kampanju Baracka Obame, rivala Hillary Clinton u utrci za demokratskog predsjedničkog kandidata, saopćila je u petak da je savjetnica koja je Clintonovu nazvala "čudovištem" podnijela ostavku.

Ostavku su tražili bliski saradnici bivše američke prve dame koji su slučaj prikazali kao "test karaktera" Baracka Obame, javio je AFP.

Univerzitetska profesorica Samantha Power izazvala je skandal izjavom koju je dala za britanski dnevni list The Scotsman: "Ona je čudovište."

Nakon što se najprije ispričala Hillary Clinton i Baracku Obami, Power je istog dana saopćila da podnosi ostavku.

"S dubokim žaljenjem podnosim ostavku na mjesto savjetnice u ekipi za kampanju Baracka Obame", izjavila je 37-godišnja Power.

"Prošlog ponedjeljka sam dala neoprostiv komentar koji se znatno razlikuje od mog više puta izraženog divljenja prema gospođi Clinton i prema duhu i cilju Obamine kampanje", dodala je ona i još jedanput se ispričala Hillary Clinton, Baracku Obami i ekipi s kojom je sarađivala 14 mjeseci.

Profesorica na Harvardskom univerzitetu i komentatorica u američkom sedmičniku Time, Power je Scotsmanu dala intervju povodom izlaska njene knjige o Sergiu Vieiri de Mellou, predstavniku UN-a u Iraku ubijenom u napadu u Bagdadu u augustu 2003.