SAD
0

Obama reformira vladino poslovanje po ugovorima

FENA
Predsjednik Barack Obama obećava da će američkim poreznim obveznicima uštedjeti milijarde dolara tako što će izmijeniti način poslovanja administracije.

Predsjednik Obama je predložio masivno povećavanje savezne potrošnje kao način stimuliranja ekonomije. Međutim, istovremeno je rekao da moraju biti poduzeti koraci kako bi se osiguralo da je svaki dolar promišljeno utrošen. Predsjednikova posljednja meta su milijarde dolara u vladinim ugovorima koje se svake godine dodjeljuju privatnim kompanijama. Predsjednik Obama je rekao da je ovaj sistem naručivanja usluga po ugovorima nefunkcionalan i da se odveć novaca putem njega rasipa.

"Postoji temeljno povjerenje javnosti koje moramo održati. Novac Amerikanaca mora biti utrošen tako da unaprijedi njihove ciljeve, a ne da napuni džepove kontraktora ili za održavanje projekata koji ne funkcioniraju."

Predsjednik Obama je podsjetio da se potrošnja na ugovore za robu i usluge udvostručila u posljednjih osam godina zbog nedostatka kontrole i konkurencije, prenio je Glas Amerike. Direktor za proračun Bijele kuće Peter Orszag surađivat će s ministrima u vladi kako bi se utemeljile nove strože smjernice do kraja septembra ove godine.

Predsjednik je dodao da bi ove reforme mogle uštedjeti poreznim obveznicima 40 milijardi dolara godišnje.